Byggetilladelser: Allerød har Danmarks længste ventetid

Det kræver en god portion tålmodighed, hvis du skal bygge nyt eller bygge om i Allerød, hvor ventetiden på en byggetilladelse i gennemsnit er på 213 dage, og dermed er landets længste. I Hørsholm, Gribskov og Rudersdal er ventetiderne også lange med henholdsvis 142, 110 og 105 dage. Til gengæld går det hurtigere i Halsnæs, Egedal og Furesø kommuner, der klarer papirarbejdet på omkring 40 dage.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der ser på den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det dermed er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.

– Det ærgrer mig selvfølgelig, at Danmarks længste sagsbehandlingstid på byggesager skal findes i Nordsjælland. Det er en rekord, som vi meget gerne vil være foruden, og jeg kan kun opfordre Allerød Kommune til at sætte tempoet betydeligt op, siger formand for DI Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen.

Den gennemsnitlige ventetid i de nordsjællandske kommuner er steget fra 78 til 88 dage. I fx Hillerød er ventetiden steget fra 25 til 67 dage, i Frederikssund fra 75 til 90 dage, og i Hørsholm er ventetiden steget fra 124 dage til 142 dage.

– Det er tydeligt, at det går den forkerte vej med ventetiderne i alt for mange kommuner. Det er uholdbart, at de lokale virksomheder er nødt til at holde deres kunder hen, fordi de afventer grønt lys fra kommunen. Det koster både i kroner og ører og i vækst, siger Jørgen Simonsen.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år på en byggetilladelse til et almindeligt parcelhus op mod 250.000 kr. på grund af stigende priser på materialer og højere udgifter til arbejdsløn. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt i en gennemsnitspris for et enfamilieshus til fire mio. kr.

– En lang sagsbehandling betyder jo, at prisen på et parcelhus eller et erhvervsbyggeri stiger. Det er en stor ulempe for vores borgere og virksomheder, der står klar til at investere i lokalområdet. Der er et stort potentiale i at prioritere området og hjælpe virksomhederne, så de langt hurtigere kan komme i gang med byggerierne, siger Jørgen Simonsen.

Odder har med en gennemsnitlig ventetid på fire dage den hurtigste sagsbehandlingstid i hele landet, mens ventetiden i Allerød på 213 dage altså er landets længste.

– Vi må og skal finde en løsning på det her problem. Her vil jeg opfordre de nordsjællandske politikere til at lære af de kommuner, der klarer sagsbehandlingen langt hurtigere. I Odder formår kommunen at ekspedere sagerne på kun fire dage i gennemsnit. Det er imponerende og langt fra virkeligheden i Nordsjælland, afslutter Jørgen Simonsen.