Huse og ejerlejligheder ligger nu kortere tid til salg

Det er første gang efter en stigning i henholdsvis seks og ni måneder, at huse og ejerlejligheder står kortere tid til salg – med en enkelt undtagelse for ejerlejligheder i oktober 2022, viser en ny opgørelse fra Finans Danmark, som ejendomsmæglerkæden Home har set nærmere på.

I februar forsvandt ’til-salg’-skiltene 12 dage hurtigere fra vinduerne end i årets første måned. Det er første gang efter en stigning i henholdsvis seks og ni måneder, at liggetiderne falder for huse og ejerlejligheder i hele landet – med en enkelt undtagelse af ejerlejligheder i oktober 2022.

”Efter en periode, hvor boliger har stået længere tid til salg, ser vi nu for første gang i over et halvt år, at de bliver taget hurtigere af markedet. Flere handler kan være med til at trække liggetiderne ned. Men det kan også skyldes, at flere sælgere opgiver salget og tager deres bolig af markedet hurtigere,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

I ejendomsmæglerkæden Home oplever mæglerne også, at boligmarkedet så småt spirer igen.

”De lidt kortere liggetider bekræfter de seneste ugers bedring i salget af især huse,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Første spæde skridt i rigtig retning

Han understreger dog, at fremgangen er skrøbelig og sker fra et lavt aktivitetsniveau.

”Det er de første spæde skridt i den rigtige retning for boligmarkedet efter en opbremsning, der startede i efteråret, og de kommende uger må vise, om foråret på boligmarkedet får fat. Det er vigtigt, at der endelig viser sig positive tegn – for det er normalt i det tidlige forår, at mange danskere tager beslutningen om at sætte hjemmet til salg,” uddyber Homes analytiker.

Udvalget til køberne er fortsat en del lavere end før corona-tiden, men der er trods alt kommet godt en tredjedel mere at vælge imellem end for et år siden. Og boligerne er til salg til lavere priser, viser tallene fra Finans Danmark.

Opgørelsen viser også, at boligkøberne stadig har knap en måned længere tid til at beslutte sig om en drømmebolig sammenlignet med for et år siden.

I gennemsnit stod huse til salg i 181 dage i februar 2023, inden de blev fjernet fra markedet. Tilsvarende stod ejerlejligheder til salg i 146 dage. Det er 25 dage længere tid end på samme tid for et år siden for både huse og ejerlejligheder.