Interessen for boligkøb er på vej op

Interessen for boligkøb er på vej op. Knap hver 6. dansker har planer om boligkøb.

Boligmarkedet har løftet humøret i foråret efter et trist efterår og en vinter med få bolighandler. Forklaringen er, at mange boligkøbere har passet planerne til, så de stemmer med økonomien og behovene, forklarer ejendomsmæglerkæden Home.

Ifølge YouGovs undersøgelse* for Home svarer næsten halvdelen (45 %) – i Hovedstaden hele 63 % – af de aktuelle boligkøbere, at de har planer om at købe en mindre/billigere bolig end oprindelig planlagt.

Enten i samme område/by eller i en anden by end først tænkt.

Det er flere end i januar.

Flere købere har truffet valg

”Det tyder på, at der er kommet en vis afklaring for boligkøberne de seneste måneder, og de ikke har lyst til at holde deres boligplaner på standby. De vil videre med deres liv,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home:

”De kan nu se, at bunden ikke er ved at gå ud af markedet, som de måske frygtede for nogle måneder siden. Køberne kan se, at renten forholder sig nogenlunde stabil, at inflationen og energiudgifterne peger ned igen. Det giver tryghed for sin økonomi,” forklarer Homes analytiker om baggrunden.

De fleste købere ser sig om efter en billigere bolig i samme område, men en gruppe af køberne har rettet blikket mod andre områder for at finde stedet til sig selv og familien.

”De har planer om at købe bolig i et andet og billigere område eller by, så de måske kan få den bolig, de drømmer om, men i stedet går lidt på kompromis med beliggenheden for at få boligbudgettet til at hænge sammen,” lyder det fra Homes analytiker, der også peger på, at en bolig også koster mindre nu end for et år siden.

Ifølge Homes ‘Boligbrief’ koster en villa på landsplan cirka 10 % mindre end for et år siden, og en lejlighed er faldet cirka 6 % i pris. Mindst påvirket er priserne på sommerhuse, der ifølge indekset kun er gået tilbage med 1,4 % fra april sidste år til april i år.

Det er ikke alle købere, der lader sig påvirke. Knap hver fjerde køber (24 %) har ikke ændret i købsplanerne, svarer de i undersøgelsen.

Rente og inflation rumler fortsat

Målingen fra Home og YouGov viser også, at højere rente og inflation rumler fortsat hos en del købere, viser målingen. En stor andel med købsplaner svarer, at de fortsat er afventende.

Den seneste måling af danskernes boligkøbsplaner bekræfter, at interessen for boligkøb er på vej op. Knap hver 6. dansker har planer om boligkøb, 15,9 % i april-målingen mod 14,3 % i januar. Det historiske gennemsnit for Homes køberbarometer er 14,3 %.

Stigende boligpriser seneste måned

Home kan ligeledes måle en stigende optimisme som flere fremvisninger, flere handler og stigende boligpriser, viser statistikken for april. Det bliver bekræftet af tal for hele markedet fra Boligsiden.

*Den repræsentative undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2084 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 5. – 14. april 2023.

Hvordan påvirker den stigende rente/stigende forbrugerpriser dine planer om at købe bolig? Muligt at markere flere svarLandsplanRegion Hovedstaden
Base: Har planer om at købe bolig inden for det næste halve år332136
Det har ikke påvirket mine købsplaner24%16%
Jeg har indtil videre udskudt mine planer om køb af bolig42%43%
Jeg har planer om at købe en mindre/billigere bolig i samme område/by32%44%
Jeg har planer om at købe bolig i et andet og billigere område/by13%19%
Andet2%2%
Ved ikke8%5%
Totalsum120%131%